Yürüyen Merdiven ve Yürüyen Yol
Yürüyen merdiven ve Bantlar
Yürüyen merdiven teknolojisi merdiven basamaklarını aşağı ve yukarı hareketlerde yatay kalmasını sağlayarak bina katları arasında insan taşımak amacı ile kullanılmaktadır. Yürüyen merdivenler yaya trafiği bulunan yerlerde, mağazalar, alışveriş merkezleri, hava alanları, oteller, metrolar, stadyumlar ve kamu binalarında yaygın olarak kullanılırlar. Yürüyen merdivenler kapalı alanlarda kullanıldığı gibi dış mekanlarda insan taşımak için kullanılmaktadır. İnsan trafiğinin yoğun olduğu alanlarda yolcu taşımak için mükemmel bir alternatiftirler. Hava limanlarında bavul ve hafif yüklerin taşımasında yürüyen merdiven ve bantların kullanımına tanık olabilirsiniz.
Ortalama bir yürüyen merdiven sisteminde bulunan sabit hızlı akım motoru tahriği ile 30 derecede bir eğim artışı ile 18 metre yüksekliğe çıkabilme kapasitesine sahiptir. Ortalama bir yürüyen merdivenin hareket hızı saniyede 0.30 m/sn ve 0.60m/sn arasında bulunmaktadır. Belirli bir döngüye sahip olan yürüyen merdivenler kullanılacakları mimari alan özelliklerine ve taşınması planlanan insan sayısı dikkate alınarak 3 farklı tasarımda yapılandırılmaktadır.
Çapraz düzen yürüyen merdiven sistemi:
Yürüyen merdivenler genellikle yoğun alışveriş merkezlerinde insan taşımak için kullanılırlar. Alışveriş merkezi yapı değeri ve etkin mimari alan kullanımı göze alındığında çok daha az alan kullanılarak insanların katlar arasında taşınmasın sağlamaktadır.Yürüyen merdiven tasarımını etkileyen baş faktör binanın mimari yapısı, büyüklüğü ve merdivenin kurulacağı alanın seçimidir. Yürüyen merdiven tasarımda rol oynayan önemli etkenlerden bir taneside bina trafiğidir. Yürüyen merdivenin hareket edeceği dikey ve yatay alanlar dikkate alındıktan sonra yürüyen merdivenin uzunluğu belirlenir. Bina alt yapısının elverişli olması yürüyen merdivende kullanılan ağır bileşen ve komponentleri destekler nitelikte olması mühendislik açısından son derece önemlidir. Yürüyen merdiven tasarımında bazı dikkate alınacak hususlar bulunmaktadır. Genelikle mağaza yöneticileri ve alışveriş merkezi sahipleri ve yürüyen merdivenler ile bir kattan diğer kata ulaşan insanların, mağazalarında satılan ürünleride kolayca görebilmelerini sağlamak için isteklerde bulunurlar. Merdiven tasarımını etkileyen bir başka unsur müşteri beklentileri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Paralel düzen yürüyen merdiven sistemi:
Alışveriş merkezlerinde sıkça görebildiğimiz paralel düzene sahip yürüyen merdivenler yan yana veya belirli bir mesafe ile ayrılmış, yukarı ve aşağı insan taşıma maksadı ile yapılandırılırlar. Bina trafiği ve taşınacak insan sayısı.. İnsanları hedeflerine en kısa süre içinde ulaştıracak aynı zamanda bina giriş ve çıkışılarında sorun yaşamadan hareket edebilen bir yolculuk deneyimi. İnsanları bina içinde doğru olarak yönlendirecek çok yönlü ve analitik bir düşünce yapısı ile bir yürüyen merdiven dizaynı ortaya koyabilmek her zaman ana hedeftir. Yapılandırılacak olan yürüyen merdiven için bir dakikada taşıyacağı insan sayısı hesap edilebilir. İnsanlar yürüyen merdiven üzerinde saniyede (0.30 m/sn) 1 metre yol kat edebilirler. Saniyede 1 metre yol kat edebilen bir yürüyen merdiven ile dakikada 120 kişi yolculuk edebilir.
Çoklu parelel püzen pürüyen merdiven sistemi:
İnsan trafiğinin çok yoğun olduğu mekanlarda çoklu paralel tasarıma sahip; aşağı yukarı, aynı veya ayrı yönlerde bir kaç paralel yürüyen merdiven tasarımına ihtiyaç duyulur. Çoklu paralel yürüyen merdiven sisteminde çok daha fazka insan taşıyacak bant bulunduğu için en çok metro istasyonlarında yolcu taşıma çözümleri üretmektedir. Alışveriş merkezinde, kamu binalarında, hava alanları ve metro gibi insan trafiğinin çokça yoğun olduğu alanlarda yürüyen merdivenler insanların kontrol etmeye ve doğru alana yönlendirmeye yardımcı olabilir. Kalabalık stadyumlarda yürüyen merdivenler insanların doğal trafik akışının kontrol edilmesini sağlayabilmektedir. Kalabalık ve deyim yerinde ise insan selinin yaşandığı bir bina girişi veya çıkışında insanların çok daha güvenli, kaygı yaşamadan bir kattan diğerine ulaşması için yürüyen merdivenler faydalı olabilir. Hava alanlarında bulunan güvenlik kontrol noktaları arasında düzenli olarak giriş çıkış noktalarında yürüyen merdivenler sıkça kullanılmaktadır. Yürüyen merdiven tasarımında engelli vatandaşlar unutulmamalı ve tekerlekli sandalye ile yaşamlarını sürdüren kişiler için merdiven sistemine bitişik bir asansör dizayn edilmelidir.